Skip to content

8 Smarta Tips För Att Hitta Hyreslägenheter

lägenheter

Långsiktigt sett är förmodligen ägande av sitt boende det bästa alternativet för att inte förlora pengar. Däremot ska man inte bortse från att hyrande av bostad faktiskt kan vara ett utmärkt alternativ för den som exempelvis inte känner sig helt bestämd om framtiden eller den som kanske föredrar att investera pengar i något annat än boende. Det pågår dessutom en stress på bostadsmarknaden idag, vilket får många att tappa intresset för att köpa bostad och istället väljer ett bekvämare och behagligare bostadsalternativ. I storstäderna är det dock tämligen svårt att hitta bostad över en natt. Hyreslägenheter i Stockholm är bland annat ganska komplicerade att hitta. Det finns en del olika tips att tänka på när man ska börja leta efter ett boende i hyresform.

1. Välj ut områden du är intresserad av och analysera sedan dessa utifrån dina krav och behov. Det kan handla om att ställa uteliv mot kommunikationsförbindelser för att kunna utesluta det ena eller det andra. Ta tid på dig att lära känna områdena, promenera och försök visualisera dig en vardag. Ganska snart ger det dig en klarare bild av områdena, vilket förenklar processen.

2. Låt säga att du har hittat ett par intressanta hyreslägenheter i Stockholm – för upp dessa på en egen checklista med bilder på objekten. På så vis kan du snabbt gå in och checka av listan utifrån ny information eller nya behov.

3. Det är oftast ganska mycket pappersarbete som krävs när man bestämt sig för att skriva under ett hyreskontrakt. Se därför till att ha dina papper i ordning redan från början. Det handlar om allt från lönespecifikationer till rekommendationer från tidigare boenden. Är det fler intresserade vill man gärna inte missa möjligheten på grund av några papper.

4. Du har all rätt att besiktiga objektet i sin fullhet. Känner du till exempel av en märklig lukt ska du nämna detta för hyresvärden redan vid första mötet.

5. Skriv gärna ner viktiga saker att kolla upp på en lapp innan du besöker objektet för första gången. Det kan vara allt från vattenberedare till persienner. Trist att upptäcka okända bekymmer när du redan flyttat in.

6. Det finns olika sätt att förhandla på. Ett sätt är att försöka få ner hyran genom att påvisa för ägaren eller förmedlaren att man planerar att stanna i bostaden under flera år. Det kan i vissa fall vara tillräckligt för att få ner månadshyran eller förbättra villkoren.

7. Var noga med att precis allting du funderar kring finns med på kontraktet du skriver under. Ingenting ska vara oklart från det moment du får tillgång till lägenheten.

8. Ett tips är att presentera dig för grannar i samband med inflyttningen. Det brukar underlätta kommande eventuella problem eller behov. Dessutom skadar det inte med en trevlig stämning i huset.